Dr. Sanja Sibinčić
5. Mart 2012.
Vesna Andree Zaimović, muzikologinja
7. Mart 2012.

Stvorite svoje uloge

Sa Zanom Marjanović, uspješnom bosanskohercegovačkom filmskom, pozorišnom i televizijskom glumicom, razgovarali smo dovoljno dugo da “osjetimo” ogromnu energiju koju ova mlada žena emituje svakom svojom riječju , svakim svojim osmijehom, ali nedovoljno dugo, jer Zana ima mnogo toga reći kada je riječ o ženama, kada je riječ o 8. martu.

“Ja sam diplomirani glumac, kako piše na mojoj diplomi. Zanimljivo je da piše “glumac”, a ne glumica.”

Zana je rođena u maju 1983. godine, a iza sebe već ima mnogo uloga. Upravo zbog toga pitamo Zanu koji je to ključ njenog upjeha.

-“Ne smatram sebe naročito uspješnom, smatram da radim svoj posao i radim ga najbolje što mogu, radim ga časno, lojalno i radim ga strastveno i sigurno da je to ono što me dovelo do pozicije u kojoj se nalazim, a ona je vrlo lijepa.”

“Poteškoće na putu do uspjeha postoje”, dodaje Zana. I to: “Prva poteškoća je svjetska dramska literatura u kojoj su, uglavnom, veliki likovi muški likovi. Vrlo je malo snažnih ženskih uloga i često su one u “funkciji muške uloge”. Druga poteškoća je mali broj snimljenih filmova u Bosni i Hercegovini tokom godine, gdje se opet vraćamo na problem nedostatka velikih ženskih uloga. Ali ono što me jako raduje i ono što je ustvari svjetla tačka, je da pojedinci kao što su Jasmila Žbanić i Aida Begić, rade filmove sa dosta ženskih likova, kao što je film “Snijeg”, rediteljice Aide Begić u kome sam glumila.”

Neki od Zaninih savjeta kako izbjeći upravo te poteškoće sa kojima se glumice, ali i glumci susreću su:

“Veoma je bitno, a to sam naučila iz svog iskustva, da se rad na sebi ne završava sa fakultetom. Ne završava se kada diplomiraš. Rad zapravo tu tek počinje. Jako je važno čitati, gledati filmove, ići u muzeje, obrazovati se na razne načine i raditi što je više moguće. U situaciji u kojoj se mi nalazimo, kao glumci i glumice, važno je također stvarati sebi prilike, jer glumci i glumice se često nađu u situaciji da moraju čekati prilike- što je veoma nezahvalno. Stvarajte sami svoje uloge, prilike, djela, predstave, načine izražavanja. To je jedan od načina da treniraš i vježbaš, jer sve može zahrđati pa tako i naš zanat.”

Razgovor sa Zanom nastavljamo na temu Međunarodnog dana žena.

-“Mislim da je važno ne gledati 8. mart kao jedan dan, kao praznik, nego kao kraj jedne godine u kojoj su žene postigle uspjehe koje su postigle i kao početak nove godine u kojoj će žene napredovati još više.  8. mart je važan zato što se treba skrenuti pažnja na sve žene koje su koje su u našoj istoriji napravile velike i važne stvari, a u isto vrijeme sjećajući se njih, treba obratiti pažnju na djevojčice koje će uskoro postati žene, da bi mogle da naprave nešto što je još veće i bolje.“

Zana misli da treba posebno raditi na osnaživanju žena koje su bile žrtve nasilja, žrtve rata. -“Za mene su upravo te žene najveći heroji. Njihova snaga i hrabrost, njihova svjedočanstva i suočavanje sa prošlošću, nihova borba za pravdu je ono što treba da bude vodilja svim ženama.”

A mi Zani želimo još mnogo snage za još mnogo dobrih uloga. Uloga koje govore o velikim, hrabrim i uspješnim ženama- jer se zavjesa, u tom slučaju, nikada ne smije spustiti.

Mensi Jazavčević