Zana Marjanović, glumica
6. Mart 2012.
Slavimo žene Bosne i Hercegovine
8. Mart 2012.

Potrebno je gledati dugoročno

Urednica web portala Radio Sarajevo, majka troje djece, po struci muzikologinja, rado smo je viđali i viđamo u svim medijima, bila je ispred i iza kamere…

Vesna Andree Zaimović iza sebe ima dvadeset i pet godina provedenih u novinarstvu i to naravno nije sve.

– “U svemu što radim pokušavam da budem najbolja, dajem maksimum od sebe i to je, čini mi se, ključ uspjeha u životu. U svemu što radim trudim se da prevaziđem sebe, ne samo u poslovnom nego i privatnom životu- jer biti žena, u današnje vrijeme, vrijeme koje je bremenito izazovima i obavezama, znači ići kroz sve te obaveze nastojeći da ih što bolje, što kvalitetnije, u što kraćem roku riješiš, jer kad se završi radno vrijeme, koje danas ustvari nije ograničeno na tih osam sati, ženu čekaju druge obaveze. Trudim se dati svoj maksimum, tada sam najefikasnija i onda mi na kraju ostaje i vremena za samu mene, a to je još jedna od stvari koja je veoma bitna da vaš život i vaša karijera budu uspješni i da budete sretni sa onim što radite.”

U nastavku razgovora Vesna nam otkriva svoje mišljenje o poteškoćama sa kojima se susretala i još uvijek susreće na putu do svoga uspjeha u karijeri.

– “U Bosni i Hercegovini ima generalno jedan veliki problem, koji je vezan uz žene profesionalke, žene u biznisu, a taj problem je što nama ostaje malo vremena za socijalne kontakte, a naše društvo je takvo da se vrlo mnogo posla rješava i sklapa izvan profesionalnih okvira.

Da pojednostavim – ja nemam vremena za kafanu.

Ja nemam vremena da poslove rješavam tim nekim suptilnim odnosima koji se dešavaju u kafani, uvjetno rečeno, na poslovnim ručkovima i večerama. To je velika prepreka za žene u Bosni i Hercegovini. Mi bi smo htjele da se naš posao završi sa radnim vremenom i nastojimo da organiziramo svoj posao tako, ali to nekada prosto nije moguće…”

Kada smo pitali Vesnu, koji je to savjet kojeg bi dala svim ženama koje žele da se okušaju u poslu kojim se i ona sama bavi, Vesna kaže:

– “Biti uspješan u novinarstvu ne znači po svaku cijenu biti najpopularniji ili biti najčitaniji, u slučaju web portala, biti najklikaniji. Biti uspješan u novinarstvu znači biti dugotrajan. A da bi neko bio dugotrajan mislim da svakodnevno mora poštivati standardne novinarstva. Važnije je zadržati novinarske standarde nego biti najčitaniji, najpopularniji. Teško je graditi karijeru na duge staze, ali ja mislim da je isplatno. Mi smo odgovorni. Kada objavimo nešto mi imamo odgovornost prema javnosti i moramo stopostotno stojati iza te svoje odgovornosti. Potrebno je gledati dugoročno.”

U nastavku razgovora sa Vesnom pričamo i o 8. martu.

– “Meni je neopisivo žao djece sa cvijećem, koja hitaju da to cvijeće daju svojoj učiteljici zato što je to običaj. Ja sam svojoj djeci zabranila da mi donose cvijeće taj dan. Jer sve što je na silu je loše. Ako volite: mamu, učiteljicu, suprugu vi ćete im cvijeće donijeti neki drugi dan. 8. mart treba da bude dan kada ćemo razmišljati o stvarnoj ulozi žene. Ja sam zato da se 8. mart provodi u krugu drugarica, a ne isiljenim poklonima i isiljenim uvažavanjem iza kojeg ništa ne stoji. A ako ćemo govoriti o društveno-odgovorno obilježavanju 8. marta onda to zaista mora da bude dan kada ćemo bez ikakvih maski, šminke i kozmetikereći:

Žene u Bosni i Hercegovini još uvijek nemaju prava koja im pripadaju. Žene u Bosni i Hercegovini su u drugom planu iako su većina, a o njima govorimo kao manjinama. To je jedna velika deprivilegirana grupa ljudi, populacije.”

Ovim riječima Vesne Andree Zaimović završavamo naš razgovor u nadi da će žene kao što je ona, jake i hrabre žene, na Međunarodni dan žena, ali i svaki drugi dan u godini, uspjeti u nastojanju da se ženska i ljudska prava sprovode svakodnevno, u svim segmentima naših života.

Mensi Jazavčević