DEKLARACIJA

Pravih muškaraca protiv nasilja nad ženama

Pravi muškarac nije nasilan. On se bori za ukidanje svakog nasilja nad ženama i djevojčicama. Ne koristi šake, niti uvrede. Razumije da je nasilje nad ženama rasprostranjen i veliki problem koji se mora riješiti.

Pravi muškarac se ne ne boji da izrazi svoj stav. On se uvijek i na svakom mjestu, zalaže za uvažavanje žena i djevojčica, za ravnopravnost spolova i nenasilnu komunikaciju.

Pravi muškarac je uzor drugima. On ne zatvara oči pred fizičkim, verbalnim i seksualnim zlostavljanjem. Svojim ponašanjem daje pozitivan primjer muškarcima, mladićima i dječacima, koji nisu svjesni da je nasilje svaki oblik vrijeđanja, ugrožavanja i ponižavanja drugih bića.

Pravi muškarac je tolerantan. On jednako poštuje sve ljude, bez obzira na to što su različiti od njega. On zna da kontroliše svoju narav i ne stidi se da mirno iskaže svoja osjećanja.

Pravi muškarac poštuje žene. Uvažava njihova mišljenja, stavove i slobodu. Također, on zna da je ignorisanje nasilja koje čine drugi, jednako opasno kao i samo nasilje.

Pravi muškarac vjeruje u svaku tačku ove Deklaracije i zato je potpisuje, obavezujući se da će svojim ponašanjem, uvijek i svuda pokazivati da su svi ljudi ravnopravni i da svi imaju pravo na jednako poštovanje i slobodu.

 

 Tekst Deklaracije je izradila Inicijativa mladića za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja na sjeverozapadnom Balkanu.