Članovi košarkaškog kluba “3K Sarajevo” pridružili se Ligi pravih muškaraca
23. Mart 2013.
Lakše je raditi sa ljudima koji su senzibilizirani za nasilje u porodici
22. Novembar 2014.

U okviru kampanje UN agencija u BiH premijerno prikazan dokumentarni film „NOVO LICE MUŠKOSTI: uklanjanje stereotipa i usvajanje novih normi“

25. marta 2013. godine je u Mediacentru u Sarajevu, premijerno prikazan dokumentarni film „NOVO LICE MUŠKOSTI: uklanjanje stereotipa i usvajanje novih normi“, čija produkcija je rezultat jedne od mnogobrojnih aktivnosti unutar zajedničke kampanje UN agencija u BiH, pod nazivom „Muškarci udruženi protiv nasilja nad ženama“. Ovaj dokumentarni film kreiran je u cilju ispitivanja savremenih modela muškosti kroz stavove različitih generacija i mišljenja stručnjaka.

Nakon projekcije, održana je javna debata u kojoj su učestvovale Borka Rudić, novinarka i generalna tajnica Udruženja BH novinari i Nermina Vehabović Rudež, psihologinja čija profesionalna mišljenja i preporuke su gledaoci mogli vidjeti u dokumentarnom filmu. U razgovoru su im se pridružili i Damir Zeković, trener pri Asocijaciji XY i Saša Gavrić, direktor Sarajevskog otvorenog centra koji su dali osvrte na svoja iskustva kako u promjeni stavova mladih muškaraca tako i na pitanjima jedakosti spolova u bh. društvu. Debatu je moderirala Slobodanka Boba Dekić iz Mediacentra u Sarajevu.

Za mnoge muškarce još uvjek postoji jaz između dominantnog modela maskuliniteta u društvu i realnosti u kojoj žive, te mogućnostima koje im se nude, što nam direktno ukazuje na potrebe za promjenama.  Samo mijenjanje i preoblikovanje rodnih odnosa dovodi do ravnopravnosti spolova, odnosno jednakog i zadovoljavajućeg položaja muškaraca i žena. U te procese potrebno je uključiti sve sfere društva jer samo zajedničkim zalaganjem i radom na jednakoj emancipaciji možemo uticati na uklanjanje stereotipa i usvajanje savremenih modela muškosti.

Fotografije sa eventa: