Postoji li muškarac koji vas je inspirisao time što je živote žena oko vas učinio boljim?

Poznajete li nekog ko se zauzeo za jednakost spolova?

Poznajete li bilo kojeg muškarca koji je unio promjene u živote drugih, posebno žena i djevojčica, spriječivši ili pokrenuvši pitanje nasilja?

Nekoga čija djela zaslužuju pažnju i odavanje priznanja?

Muškarci se sve više uključuju i preuzimaju pozitivne uloge u promovisanju ravnopravnosti spolova i rješavanju pitanja nasilja nad ženama i djevojčicama. Muškarci javno dovode u pitanje uvjerenja, vrijednosti i društvene norme koje tolerišu neravnopravnost spolova i nasilje i ohrabruju alternativne ideje muškosti među svojim vršnjacima. Veliki broj muškaraca predstavlja odlične uzore drugim muškarcima i promovišu društvo koje se zauzima za nenasilje i pravdu među spolovima.

Gdje su i ko su ti muškarci u Bosni i Hercegovini? Pomozite nam da ih pronađemo!

Na globalnom nivou UNiTE kampanja promoviše Mrežu muškaraca lidera (sadašnji i bivši političari, aktivista u civilnom društvu i među mladima, vjerske vođe i vođe u zajednici, ličnosti iz kulture i drugi prominentni pojedinci), koji djeluju u svojim sferama uticaja kako bi pokrenuli konkretne akcije na eliminisanju nasilja nad ženama, od podizanja svijesti javnosti, preko zauzimanja za odgovarajuće zakone, održavanja susreta sa mladićima i dječacima, pa do pokretanja odgovornosti institucija vlasti u BiH. U Bosni i Hercegovini UNiTE kampanja želi prepoznati i odati počast muškarcima koji podržavaju, promovišu i osnažuju položaj žena u našoj zemlji, te ih predstaviti kao uzore našem društvu. Želimo saznati i razaslati priče o muškarcima iz svakodnevnice, koji donose promjene u BiH.

Sada je na vama red da nominujete tog muškarca (starijeg od 18 godina) iz vaše sredine kojeg smatrate dobrim uzorom drugim muškarcima. Nominujte ga time što ćete popuniti i poslati obrazac za nominaciju na e-mail adresu unwomen.bih@unwomen.org 

Bilo kakva pitanja možete poslati na email unwomen.bih@unwomen.org