Sanja Juričić Franić, enologinja
2. Mart 2012.
Anja Čučković, plivačica
4. Mart 2012.

Majčinstvo kao stvar izbora

Sa gospođom Nafijom Ograšević- Đaković, SOS majkom iz Dječijeg sela mira “Turija”, razgovarali smo u atmosferi koja je sama za sebe priča. Priča koja govori svim ljudskim vrijednostima sažetim na jednom mjestu. O slobodi izbora kojeg žena ili čovjek odluči donijeti, o onom najboljem što želite prenijeti nekome, o prijateljstvu i ljubavi, o humanosti.

Nafija je rođena 1957. godine u Modracu, opština Lukavac. Majka je deset godina, majka je osmero djece. Majka je odlučila postati i kaže nam da se nikada nije pokajala zbog svog izbora, bez obzira na “njegovu težinu”.

“S obzirom da sam deset godina u selu, smatram sebe uspješnom za provedeno vrijeme u porodici, provedeno sa svojom djecom. U samom početku u mojoj porodici bilo je desetoro djece i bilo je potrebno puno ljubavi i razumijevanja. Potrebno je otvoriti ruke toj djeci. Poteškoće s kojima se susrećemo pokušavamo svi zajedno prevazići. Veliku pomoć mi pružaju: suradnici, pedagozi i psiholozi, socijalni radnici, svi.  SOS Dječije selo mira mnogo se trudi i radi jako dobar posao.”

I dok razgovaramo sa gospođom Nafijom njena djeca “ponosno” gledaju u svoju majku i šalju joj osmijehe ohrabrenja, te se razgovor i snimanje svi zajedno nastavljamo u još opuštenijem tonu gdje Nafija ističe:

“Ja sam sretna žena, sretna majka. Trudim se da djecu izvedem na pravi put, iako moje brige rastu kada se oni približavaju punoljetstvu i tada moraju tražiti mjesto pod Suncem u ovim teškim vremenima. Ali ne posustajem. Vjerujem u njih, vjerujem u sebe. I poručila bih svakoj ženi koja želi biti majka, koja vjeruje da ovo nije posao nego način života, koja voli djecu- da se odluči postati SOS majka. Ovo je divan poziv koji unosi toplinu u vaš život.”

Kada smo Nafiju pitali šta misli o 8. Martu i njegovom obilježavanju ona nam odgovara: ”Pažnja i prava koju žena treba da ima ne treba biti samo jedan dan, nego svaki dan u godini žena treba imati pažnju, ljubav i naklonost. Da imaju sva prava i ravnopravnost.”

Razgovor završavamo porukom koju gospođa Nafija, SOS majka, šalje svim ženama:

”Svim ženama širom svijeta, a posebno Bosne i Hercegovine šaljem velike i srdačne pozdrave povodom 8. Marta. Želim im da budu zadovoljne i da istraju u svim svojim namjerama i ciljevima, da budu hrabre.

Prihvatite ljubav djeteta. Pomažite djeci, jer veliki je uspjeh da sutra naša djeca idu ka većem cilju kroz svoj život. Veliki pozdrav svim ženama, a posebno mamama!¨

Mensi Jazavčević