Poruke članova Lige pravih muškaraca
17. Decembar 2012.
Priče o pravim muškarcima – Feđa Mehmedović
30. Januar 2013.

Šta je po Vama nasilje, odakle potiče i koje su njegove posljedice na društvo, porodicu i mlade?

Kao prvo, naglasio bih da je nasilje nad ženama prijetnja cijelom društvu. Živimo u veoma teškom vremenu u kojem je generalno previše nasilja, a pogotovo nad ženama. Ovoj akciji sam se priključio sa željom da pomognem, jer nasilje ostavlja velike posljedice na žene, njihove porodice i buduće generacije. Nažalost, veliki problem našeg društva je to što je fizičko ili verbalno zlostavljanje društveno prihvatljivo, ali ja kao sportista smatram kako nasilje uvijek i zauvijek zaslužuje crveni karton, bilo u porodici, školi ili na ulici.

Mladi svakodnevno susreću sa različitim oblicima nasilja.  Da li je bavljenje sportom dio rješenja? Kako se sportisti odnose prema nasilju?

Sportisti bi trebali biti operisani od nasilja, jer za njega nema mjesta u sportu, a tako bi trebalo biti i u stvarnom životu. Momci, koji se žele iskazati, moraju znati da nisi frajer onda kada si fizički nadmoćan, već si frajer kad zaslužiš poštovanje i ljubav žena i djevojaka. Baviti se sportom znači voditi zdrav život, a to se odnosi kako na fizičko tako i na mentalno zdravlje. Zato pravi sportisti nikada nisu nasilni.

Povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, pridružili ste se javnim ličnostima i poslali poruku bosanskohercegovačkoj javnosti o neprihvatljivosti bilo kojeg oblika nasilja. Koliko je važno da se poznate ličnosti uključe u ovakve akcije, pogotovo ako znamo da su muškarci dio problema ali i dio rješenja?

Nažalost, nasilje je svuda oko nas. NA TV-u, u društvu, u reklamama, svuda, pa je od izuzetne važnosti prenijeti pozitivne i nenasilne informacije koje će društvu dati primjere kako je moguće prevladati nasilje. Vjerujem da svi muškarci, i oni koji su javne ličnosti ali i oni koji to nisu, neće ostati ravnodušni prema ovom problemu i da će se mnogi od njih pridružiti mreži muškaraca – zagovarača protiv nasilja.

Kao ambasador UNICEFa u BiH posjetili ste mnoge škole i družili se sa velikim brojem mladih. Kada je nasilje u pitanju, šta im poručujete tokom susreta? 

Nasilje nikada nije rješenje. Moramo preuzeti odgovornost. Moramo stati u odbranu naših sestara, majki, djevojaka, žena, svih onih kojima je naša pomoć potrebna. Ako vidite da neko predstavlja prijetnju za djevojku, stanite u njenu odbranu, progovorite i tražite pomoć. Poštujte žene, njihovo pravo na jednakost, te pravo da izraze svoje mišljenje i da uživaju slobodu bez straha od nasilja.