Hvala babi i dedi, najzaslužnijima za život kakav živim
16. Mart 2015.
Saputnice
18. Mart 2015.

Piše: Haris HasićFaktor.ba

Priča je napisana povodom konkursa na temu “Žene – jučer, danas, sutra”, s ciljem da doprinese diskusiji o pravima žena i djevojaka u Bosni i Hercegovini

Draga moja nerođena kćeri,

Oprosti mi!

Oprosti mi, živote moj, što sam te doveo u ovaj svijet koji će te tjerati da se boriš samo da bi bila jednaka. Koji će te sputavati, kažnjavati i marginalizovati samo zato što hoćeš svoje neotuđivo pravo po svim nebeskim i ovozemaljskim aršinima.

Oprosti mi, srećo moja, što od mene nasljeđuješ teško breme svijeta koji te u startu nazaduje  što si žensko, jer drže slabim i nesposobnim tvoj pol, jer te optužuju tvojim femininitetom.

Svijet je to koji tvoje drugarice ubija, siluje, zlostavlja, maltretira, nipodaštava, manje plaća,  iskorištava kao marvu i onda kaže da ti je mjesto u kuhinji, da trebaš biti zgodna i nijema, koji traži da budeš bolje muško od muškarca da bi mogla biti žena.

Molim te oprosti mi što nisam uradio više da svijet promjenim na bolje za tebe.

Tvoja majka i otac će uraditi sve da te zaštite od ovosvjetskih zala. U luci našeg zagrljaja ti ćeš, ako milostivi Bog da, biti sigurna.  Ali, živote moj, kako narod kaže, brodove ne prave da budu u luci.

Otisni se u opasne vode života. Vidi sama. Odluči kako ti je najbolje. Nemoj da ti ja ili bilo ko drugi nameće ono što ti oči vide i duša zna.

Ako budeš nezadovoljna, ako hoćeš da ti bude bolje, kćeri moja, nemoj očekivati promjenu na poklon.

Nemoj dizati ruke u vapaju ka nebu ako nisi spremna zasukati rukave.

Nemoj pružiti ruku državi i društvu ako nisi spremna te ruke zaprljati.

Uhvati se u koštac sa zadrtošću i predrasudama ljudi malenih duša i velikih, nezasluženih egoa.

Bori se, kćeri moja!

Bori se glasom! Obavezno glasaj. Zahtijevaj odgovornost i jednakost, ne kao ustupak, već kao pravo snage brojeva i pravde tvojih sestara.

Bori se sistemom! Znaj šta je tvoje pravo i znaj kako da ga ostvariš. Nemoj dozvoliti da te nadripisari i nepismeni kalauzi uče onome što ti pripada.

Bori se novčanikom! Kupuj od onih koji poštuju tvoje sestre i kao zaposlenike i kao kupce.

Bori se jezikom i perom! Na nepravdu i nepoštenje nikada ne odgovaraj šutnjom.

Bori se i nogama i rukama!  Ako te društvo sputava, ako te tjera u kavez i u okove, nemoj onda biti u tom društvu. Kloni ih se. Okruži se onima koji te vole i podstiču.

Bori se sjećanjem! Cijeni nebrojene žrtve nezapamćenih žena koje su ti dale u amanet prava i slobode koje imaš. Pitaj me o tvojoj majci, nanama, prananama i tako do u nepreglednu prošlost i crpi snagu iz njihovih života. Sjeti ih se u molitvi dok planiraš šta ćeš ostaviti onima koji te slijede.

Najvažnije, kćeri moja, bori se svojim umom!

Oružje je to jače od neznanja i šovinizma. Štit je to koji malj nazadnosti ne može probiti.

Uči!

Čitaj!

Istražuj!

Budi vječno gladna znanja kojim ćeš otvoriti i izgraditi svoj svijet.

Koristi taj svoj prekrasni um gdje god i kako god možeš.

Samo te molim, u tom tmurnom svijetu, nemoj izgubiti svoju ženstvenost.

Nemoj, kunem te, da te taj crni svijet natjera da mrziš ili žališ ono što jesi.

Tvoj otac ti je vidio otkucaje srca prije nego što je znao kojeg si pola.

Od tog trenutka ti si njemu cijeli svijet promjenila.

Od tog trenutka njegov život više nije o „njemu“ već o „nama“. Ništa se nije promijenilo kad je saznao da si „ona“.

Šta god da odlučiš, šta god da se dogodi, znaj da te tvoja majka i otac vole.

Znaj da te jako, jako, neizmjerno, neizdrživo volim i da ću te uvijek voljeti i da sam neizrecivo ponosan što ću biti tvoj otac.

Volim te, sve moje.

”Moje ime je Haris Hasić. Oženjen sam sa Lejlom Hasić, MA. Čekamo kćerkicu. Termin porođaja je u maju, 2015. godine, ako Bog da. Magistar sam prava, uža naučna oblast građansko pravo, specijalizacija intelektualno vlasništvo. Viši sam asistent na građanskopravnoj grupi predmeta na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku. Doktorant sam na završnoj godini studija. Autor ili koautor sam tri stručne knjige te nekoliko članaka. Kolumnista sam za sedmične novine Novo vrijeme.”

Haris Hasić

Viši asistent na Pravnom fakultetu u Travniku