Anja Čučković, plivačica
4. Mart 2012.
Zana Marjanović, glumica
6. Mart 2012.

Kreacija života

Specijalistkinja ginekologije i akušerstva, docentica na Medicinskom fakultetu u Banja Luci na katedri za ginekologiju i akušerstvo, vlasnica najvećeg IVF centra u Bosni i Hercegovini, a jedinog u Republici Srpskoj, ili “jednostavno”, doktorica Sanja, specijalistkinja za vantjelesnu oplodnju.

Na pitanje kako i zašto upravo ova oblast medicine doktorica Sanja odgovara: “Moj prvi posao bio je na socijalno- gerijatrijskom centru- tamo gdje život prestaje. Nakon dvije godine suočavanja sa tim da vi kao doktorica ne možete ništa da pomognete, rekla sam da želim da idem tamo gdje se život rađa  I to je moja deviza kroz čitav profesionalni rad- samo tamo gdje se život rađa. Na specijalizaciji iz ginekologije, gdje su svi oko mene željeli da rade u nekom drugom dijelu ginekologije, ja sam od prvog momenta kada sam vidjela embrione i kako nastaje život rekla da je moj izbor vantjelesna oplodnja. Mislim da nisam pogriješila. To je posebna energija. Kada vidite pod mikroskopom ćelije, embrion, pa za godinu- dvije  dijete to je zaista jedan neopisiv osjećaj.“

Dr. Sanja kaže da je potrebno mnogo: “odricanja, rada, truda i da put do uspjeha nije tako lagan. U profesionalnom radu, karijeri, u poslu, šta god da radite nailazite na nesagledive teškoće. Prije svega ako ste pionir u tom poslu. Bilo je veoma teško jer počinjete nešto novo, a uz to kad ste žena to vam daje jednu dodatnu teškoću. Bilo je potrebno da prođe puno vremena da me kolege, a i drugi ljudi, počnu prihvatati potpuno ravnopravno, samo iz jednog jedinog razloga- što ste žena.” Ali bez obzira na poteškoće sa kojim se dr. Sanja svakodnevno susretala ona nije odustala. Snagu joj daju osmijesi i sreća na licu parova kojima je njeno znanje pomoglo da postanu roditelji. -“Pronađite sebe i slijedite ono najbolje što je u vama i tako ćete postati uspješni. Šta god da radite.”

Kako je 8. Mart upravo dan koji simbolizuje borbu žena za njihova prava, Sanjina priča o putu do uspjeha, koji često nije tako lak, dovela nas je do pitanja kako upravo ona gleda na Međunarodni dan žena.

-“8. Mart izaziva različite polemike- od tog da se potpuno odobrava, do tog da se negira. Ja mislim da treba postojati dan koji će, na određen način, da glorifikuje ženu u smislu svih njenih postignuća i svih njenih obaveza. Žene su zaista sposobne da urade mnoge stvari, što sam vidjela na primjeru mnogih mojih prijateljica, all i drugih uspješnih žena. Žene ne trebaju odustajati na preprekama, trebaju vjerovati u sebe i ići naprijed. Budite hrabre i idite onim putem kojim želite!”

Da žene jesu u stanju uraditi velike stvari, bez obzira na stalne poteškoće s kojima se susreću, da žene jesu hrabre i uporne, potvrđuje nam niz primjera, a jedan od njih je upravo i doktorica Sanja čiju je vedrinu i snagu nemoguće neosjetiti kada ste u njenom prisustvu. Njoj i njenim pacijentima i pacijenticama želimo još mnogo uspjeha, mnogo snage i volje, mnogo “kreacija života”.

Mensi Jazavčević