Dan 13 – S.O.S. linije
7. Decembar 2010.
Dan 15 – Poznate ličnosti
9. Decembar 2010.

Jezik napada – Buđenje svijesti o verbalnom zlostavljanju

Riječ ima moć.

Pobijedićete samo jednim nadahnutim govorom, a zbog pogrešne riječi ćete i propasti, riječ od vas pravi i heroja i tragičara. Riječ vam može pomoći i odmoći, može vas zavesti ali i zaludeti, nasmijati ali i rastužiti. Riječ vas može i pomiriti i posvađati. Može vam ispuniti želje, a može vam uzeti i samo postojanje.

Svi smo mi opremljeni da se koristimo ovim sofisticiranim oružjem, jer na kraju dana, riječ može da natera milione ljudi da zarate i međusobno se poubijaju.

Činjenica je da se verbalno zlostavljanje u najvećem broju slučajeva odvija privatno, „između četiri zida“, među anonimnom žrtvom i anonimnim zlostavljaćem. Postavila se potreba da se „uvućem među ta četiri zida“ i postavim aktivno u inače vrlo intimnu situaciju.

Prihvatajući da jedino suočavanje s problemom, u ovom slučaju sa verbalnim zlostavljanjem, može da donese rješenje, valjalo je pronaći način i navesti posmatrača da se aktivno uključi i suoči sa problemom verbalnog zlostavljanja.

Odlaganje problema na jastuku je dio naše stvarnosti, našeg postojanja. To je vlastiti odbrambeni mehanizam koji nam omogućava da priuštimo sebi adekvatno fizičko i mentalno funkcionisanje. Zato što je suočavanje sa problemom aktivni i bolni proces, ljudskoj psihi je imanentno da u cilju samozaštite izbjegne problem na svjesnom nivou.

Pred vama je deset zadataka, deset mentalnih vježbi, deset trigera koji „spavača“ navode na suočenje i napokon rešenje problema verbalnog zlostavljanja.

Tu, na jastuku, suočićete se sa vlastitim problemom. Tu ćete biti izloženi uvredama, spletkama, prijetnjama, suprotstavljanju, omalovažavanju, manipulaciji, ispiranju mozga…

Rješenje nije u „spavanju“, u zatvaranju očiju pred problemom. Rješenje je u prepoznavanju napada i započinjanju borbe, „ustajanju“ protiv te „klice zla“ koja nam ne da mira.

Tek kada prevaziđemo problem verbalnog zlostavljanja, prikazi „mučenja“ na jastuku će postati besmisleni. Tek tada ćemo sebi obezbijediti san.

Napokon, biće to san oslobođen terora, straha, mučenja.

Napokon, biće to san oslobođen košmara.

Fotografija prikazuje Lejlu Sokolović, grafičku dizajnericu i umjetnicu na njenoj samostalnoj izložbi „Jezik napada: Buđenje svijesti o verbalnom napadanju“, Sarajevo, oktobar 2010