Nafija Ograšević Đaković, SOS majka
3. Mart 2012.
Dr. Sanja Sibinčić
5. Mart 2012.

Snovi plove uzvodno

Iz grada koji obiluje mladim plivačkim nadama dolazi nam Anja Čučković. Anja je plivačica kao i njena  mlađa sestra, Anđela Čuković. Ova mlada djevojka ističe da joj sport znači mnogo, baš kao što bi trebao značiti i zemlji u kojoj živi. Anja je rođena u Trebinju 1996. godine. Plivanjem se bavi pet godina, a iza sebe već ima 96. medalja.  Pohađa ekonomsku školu u Trebinju i članica je Plivačkog kluba “Leotar” iz Trebinja.

U razgovoru sa Anjom saznali smo da je potrebno dosta truda i odricanja da bi se postalo uspješna plivačica, ali da “se sav taj trud isplati”. I pored toga što Anja i njene kolegice iz kluba zimi moraju putovati do drugih gradova da bi trenirale i što je to ponekad naporno i što oduzima puno slobodnog vremena, Anja nikad nije pomislila odustati od plivanja. Nada se i vjeruje da će uskoro i u Trebinje imati zatvoreni bazen i da će tada biti puno lakše trenirati.

Pitali smo Anju i to kako njeno društvo iz škole i okolina gleda na njen izabir da bude plivačica. Anja nam uz osmijeh odgovara: “U početku je bilo malo zadirkivanja zbog toga što sam žensko, a kažu da je plivanje sport za muškarce, ali su se poslije navikli i sada mi svi daju punu podršku. Ne dajte da vas išta i iko obeshrabri. Poručujem svim djevojčicama i djevojkama da se bave sportom, ne mora to biti samo plivanje, jer svaki sport je dobar. Kroz sport možete dobiti puno toga: putovati, upoznati nove kulture i novi ljudi, kroz sport vaše tijelo se zdravo i dobro razvija.”

Da je njena predhodna tvrdnja sasvim tačna saznajemo iz daljnjeg razgovora sa Anjom. Pitali smo je šta misli i zna o 8. martu.

-“8. Mart je Međunarodni Dan žena i mislim da je to dan kad su se žene izborile za neka svoja prava, a ta borba i dalje traje. Žene su se borile za jednaka prava u: poslu, radu, sportu, svim sferama u životu. Mislim da žene zaslužuju poštovanje i pažnju. Mislim da pol nije važan, važno je imati cilj i težnje- važno je da idemo za svojim željama. Poručila bih svim: djevojkama, djevojkama, ženama da budu snažne, da imaju ciljeve. Poručila bih im da se bave sportom.”

Anjinom porukom i rečenicom “Budite zadovoljne same sobom.”, završavamo razgovor sa ovom uspješnom plivačicom uz nadu da ćemo se opet uskoro vidjeti sa njom i njenom sestrom, kada će nas, vjerujemo, na zidovima njihovog toplog doma dočekati još barem 96 medalja.

Mensi Jazavčević