25. novembar je proglašen međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na Prvom feminističkom skupu za Latinsku Ameriku i Karibe koji je održan u Bogoti (Kolumbija) od 18. do 21. jula 1981. godine. “Feministički skupovi” su konferencije feministkinja iz Latinske Amerike koje se okupljaju svake 2 do 3 godine u drugoj Latinoameričkoj zemlji sa ciljem razmjene iskustava i diskusije o statusu ženskog pokreta. Na tom prvom feminističkom skupu, žene su sistematski osudile sve oblike rodno zasnovanog nasilja, od premlaćivanja u porodici, silovanja, seksualnog uznemiravanja, do nasilja počinjenog od strane države, uključujući i torturu i zlostavljanja žena političkih zatvorenica. 25. novembar je izabran kako bi se obilježilo ubistvo sestara Mirabal (Patria, Minerva i Marija Tereza) koje se dogodilo 25. novembra 1960. godine. Sestre Mirabal su ubijene od strane pripadnika režima diktatora Rafaela Trujila u dominikanskoj Republici. 1999. godine, Ujedinjene nacije su zvanično prepoznale 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ko su bile sestre Mirabal?

Patria, Minerva, Marija Tereza i Dede su rođene u Ojo de Agua, u blizini grada Salcedo, u regiji Cibao, Dominikanske Republike. “Las Mariposas” (“Leptirice”), kako su prozvane, su bile političke aktivistkinje i predstavljale su vidljiv simbol otpora diktatorskom režimu Trujila. Zatvarane su nebrojeno puta, zajedno sa svojim muževima, zbog revolucionarnih aktivnosti usmjerenih ka postizanju pravde i demokratije. 25. novembra 1960. godine, tri sestre Mirabal – Minerva, Patria i Marija Tereza su ubijene, skupa sa Rufinom de la Kruz, njihovim vozačem, od strane pripadnika tajne Trujilove policije. Rufino ih je vozio u Puerto Plata kako bi posjetile svoje muževe koji su bili u zatvoru. Tijela tri sestre Mirabal su pronanena na dnu ponora, zadavljena i izmasakrirana. Vijesti o njihovom brutalnom ubistvu su šokirale i zgrozile naciju i podstakle bunenje pokreta otpora Trujilovom režimu. Trujillo je ubijen 30. maja 1961. godine i njegov režim je pao ubrzo nakon toga.

Sestre Mirabal su su postale simbol narodnog i feminističkog otpora. U godinama nakon njihove smrti, odavana im je počast u poemama, pjesamama i knjigama. Izložba njihovih ličnih stvari je postavljena u Nacionalnom muzeju istorije i geografije Dominikanske Republike, izdana je poštanska marka u znak sjećanja na njih i privatna fondacija prikuplja sredstva da obnovi porodični muzej u njihovom rodnom mjestu. 8. marta 1997. godine, na Međunarodni dan žena, otktiven je mural sa obeliskom visokim 137 stopa u Santo Domingu koji prikazuje lica četiri sestre Mirabal. Slika na obelisku nosi naziv “Un Canto a la Libertad” (Pjesma za slobodu).

Više informacija o sestrama Mirabal potražite u noveli „U vrijeme leptirica“ Julije Alvarez posvećenoj sestrama Mirabal koja je štampana 1994. godine, knjizi „Trujilo: Smrt diktatora“ Bernarda Diedericha i “Sestre Mirabal,” u Connexions, International Women’s Quarterly, Broj 39, 1992.