Povodom Međunarodnog dana žena, UN Women u Bosni i Hercegovini pokrenuo je konkurs za kratke priče na temu “Žene – jučer, danas i sutra”. Konkurs je imao za cilj da doprinese diskusiji o pravima žena i djevojaka u Bosni i Hercegovini.IMG_0490

Takmičenje je privuklo veliku pažnju bh. društva, te je na adresu UN Women BiH pristiglo 149 kratkih priča, čiji su autori i muškarci i žene, starosne dobi između 16 i 64 godine, a sa područja cijele BiH – Banja Luka, Brčko, Bugojno, Drvar, Konjic, Mostar, Prijedor, Sarajevo, Tuzla itd. Jedna šestina primljenih priča napisana je od strane muškaraca.

Žiri, koji se sastojao od osoba koje rade u oblastima roda i ravnopravnosti spolova, komunikacija i književnosti, imao je težak zadatak odabira među mnogim divnim pričama.

“Željela bih izraziti iskrenu zahvalnost svim učesnicima i učesnicama za njihov angažman i doprinos ilustriranju života žena i djevojaka u Bosni i Hercegovini kroz svoje priče”, izjavila je Anne-Marie Esper Larsen, predstavnica UN Women u BiH.

Prva nagrada pripala je Hani Kazazović, blogerki i stručnjakinji za društvene mreže iz Zenice. Njena kratka priča pod nazivom “Hvala dedi i babi, najzaslužnijima za život kakav živim” prikazuje njen život i pouke koje je naučila od svojih djeda i bake.

Druga nagrada pripala je Harisu Hasiću, višem asistentu na Pravnom fakultetu u Travniku. Haris je iz Sarajeva i trenutno očekuje kćer. Njegova priča: “Draga moja, nerođena kćeri”, odražava njegove stavove o ravnopravnosti u BiH, te njegovu zabrinutost za budućnost svoje kćeri.

Treća nagrada pripala je Almi Muharemović, profesorici književnosti iz Tuzle. Almina priča pod nazivom “Saputnice” ilustruje različite žene koje svakodnevno zajedno putuju na posao, te međusobno dijele priče i životna iskustva.

Nakon svečane dodjele nagrada, prisutni su razgovarali o položaju žena u BiH, diskutirajući o različitim pitanjima sa kojima se žena suočavaju.

UN Women BiH će u narednim danima na web stranici www.16dana.ba objaviti sve priče koje su ušle u uži izbor, sa željom da doprinese obilježavanju mjeseca marta kao mjeseca žena.