Anja Čučković, plivačica

Snovi plove uzvodno

Iz grada koji obiluje mladim plivačkim nadama dolazi nam Anja Čučković. Anja je plivačica kao i njena  mlađa sestra, Anđela Čuković. Ova mlada djevojka ističe da joj sport znači mnogo, baš kao što bi trebao značiti i zemlji u kojoj živi. Anja je rođena u Trebinju 1996. godine. Plivanjem se bavi pet godina, a iza sebe već ima 96. medalja.  Pohađa ekonomsku školu u Trebinju i članica je Plivačkog kluba “Leotar” iz Trebinja.

U razgovoru sa Anjom saznali smo da je potrebno dosta truda i odricanja da bi se postalo uspješna plivačica, ali da “se sav taj trud isplati”. I pored toga što Anja i njene kolegice iz kluba zimi moraju putovati do drugih gradova da bi trenirale i što je to ponekad naporno i što oduzima puno slobodnog vremena, Anja nikad nije pomislila odustati od plivanja. Nada se i vjeruje da će uskoro i u Trebinje imati zatvoreni bazen i da će tada biti puno lakše trenirati.

Pitali smo Anju i to kako njeno društvo iz škole i okolina gleda na njen izabir da bude plivačica. Anja nam uz osmijeh odgovara: “U početku je bilo malo zadirkivanja zbog toga što sam žensko, a kažu da je plivanje sport za muškarce, ali su se poslije navikli i sada mi svi daju punu podršku. Ne dajte da vas išta i iko obeshrabri. Poručujem svim djevojčicama i djevojkama da se bave sportom, ne mora to biti samo plivanje, jer svaki sport je dobar. Kroz sport možete dobiti puno toga: putovati, upoznati nove kulture i novi ljudi, kroz sport vaše tijelo se zdravo i dobro razvija.”

Da je njena predhodna tvrdnja sasvim tačna saznajemo iz daljnjeg razgovora sa Anjom. Pitali smo je šta misli i zna o 8. martu.

-“8. Mart je Međunarodni Dan žena i mislim da je to dan kad su se žene izborile za neka svoja prava, a ta borba i dalje traje. Žene su se borile za jednaka prava u: poslu, radu, sportu, svim sferama u životu. Mislim da žene zaslužuju poštovanje i pažnju. Mislim da pol nije važan, važno je imati cilj i težnje- važno je da idemo za svojim željama. Poručila bih svim: djevojkama, djevojkama, ženama da budu snažne, da imaju ciljeve. Poručila bih im da se bave sportom.”

Anjinom porukom i rečenicom “Budite zadovoljne same sobom.”, završavamo razgovor sa ovom uspješnom plivačicom uz nadu da ćemo se opet uskoro vidjeti sa njom i njenom sestrom, kada će nas, vjerujemo, na zidovima njihovog toplog doma dočekati još barem 96 medalja.

Mensi Jazavčević